Įdomūs faktai apie apelsinus

Įdomūs faktai apie apelsinus

Ar žinojote, kad valgydami apelsinus ilgiau išliksite jauni, arba kad jie būna žali? Dalinamės keliais įdomiais faktais!

Kalifornijoje valgyti apelsinus maudantis vonioje draudžia įstatymas. Pasirodo, apelsinų aliejus su dažnai į vonią pilamais aliejais yra sprogus!

Tropiniuose kraštuose augantys apelsinai yra ne oranžiniai, o žali. Oranžinę spalvą lemia saulės trūkumas.

Bobis Ličis antras žmogus po Eni Teilor, įveikęs Niagaros krioklį plaukdamas statine. Jis mirė paslydęs ant apelsino žievelės. Tai nutiko kelionės į Naująją Zelandiją metu. Kritęs jis susižalojo koją, o po dviejų mėnesių mirė nuo gangrenos.

Apelsinų sultys – puiki priemonė nuo rėmens. Labai rūgščios sultys, patekusios į  skrandį, virsta šarmu.

Kapitonas Citrusas – naujas superherojus, sukurtas siekiant parduoti daugiau apelsinų sulčių.

Kuo didesnė apelsino „bamba“, tuo jis saldesnis. Specialistai spėja, kad toks „randelis“ – tai  mažas vaisius, suaugęs su  dideliu apelsinu. Daugiausiai tokių apelsinų tiekia Brazilija.  

Apelsinai padeda ilgiau išlikti jauniems. Šiuose vaisiuose gausu antioksidantų, neutralizuojančių laisvųjų radikalų poveikį ir taip užkertančių kelią ankstyvam senėjimui bei daugeliu ligų.

Moro  apelsinai dar vadinami raudonaisiais ir kruvinaisiais apelsinais. Tokį pavadinimą ši apelsinų rūšis užsitarnavo dėl raudono, į kraują panašaus minkštimo. Spalvą suteikia antocianai – pigmentai, kurių būna vaisiuose ir gėlėse, tačiau kurie nėra būdingi citrusams. Moro apelsinai yra labai saldūs.

Po šokolado ir vanilės, apelsinų kvapas yra pats mėgstamiausias aromatas pasaulyje. Niekas negali prilygti sultingiems, saldiems ir prinokusiems apelsinams!

Kristupas Kolumbas pirmą kartą apelsinų sėklų ir sodinukų į Naująjį pasaulį atvežė 1493 metais. Jis taip pat prigriebė su savimi ir citrinų sėklų.

Botanikai apelsinmedžio vaisius linkę priskirti prie uogų. Jų minkštimą paprastai galima padalinti į 10 dalių. Dydis ir spalva gali skirtis, priklausomai nuo apelsinų rūšies.

85 % visų surinktų apelsinų naudojami sultims gaminti. Stiklinė šviežiai spaustų sulčių – geras pasirinkimas puikiai dienos pradžiai!

Manikiūrui ir pedikiūrui naudojami pagaliukai, pagaminti iš apelsinmedžių medienos. Apelsinmedžių mediena šioms reikmėms naudojama todėl, kad jos struktūra pasižymi tvirtumu ir tuo pačiu – minkštumu. Kitaip tariant, pagaliukai nesubyra į šipuliukus ir netraumuoja nagų. Be to, ši mediena pasižymi antiseptinėmis savybėmis.

Apelsinai – ketvirtas pagal populiarumą vaisius pasaulyje, o apelsinų sultys – populiariausios iš visų sulčių. Apelsinai duoda didžiausią derlių iš visų citrusinių vaisių.

Apelsinai ir jų žiedai – meilės simbolis. Jeigu norite padaryti ypatingą dovaną mylimam ir brangiam žmogui, jos papuošimui naudokite apelsinus.

Apelsinai buvo laikomi dievų maistu. Kadaise juos vadino „auksiniais obuoliais“, kuriuos pavogė Heraklis.

Ispanijoje auga daugiau kaip 35 000 000 apelsinmedžių, o visame pasaulyje egzistuoja daugiau kaip 600 šio vaisiaus rūšių.

Įrodyta, kad apelsinai padeda kovoti su vėžiu (įskaitant plaučių, odos, krūties, skrandžio, storosios žarnos vėžį).

Jamaikoje žmonės valo grindis perpjautais per pusę apelsinais. Šie vaisiai padeda pašalinti riebalus. Jeigu norite, kad patiekalai būtų ne tokie riebūs, pagardinkite maistą šviežiai spaustomis apelsinų sultimis. Ši procedūra padės lengviau išplauti ir indus. Tokią  gudrybę, pavyzdžiui, naudoja Afganistane.

Komentarai (1)

Taigi 2015-04-18 21:09
Manau, jog šis str. yra reklama. Tik ką skaičiau viename žurnale liaupses apie visus citrusinius vaisius.