Greitiname medžiagų apykaitą

Greitiname medžiagų apykaitą

Noras turėti gražią, liekną ir patrauklią figūrą puikiai suprantamas ir pažįstamas kiekvienam – o ypač pavasarį, kai nusivilkus storą žieminį megztinį išryškėja sukaupti nereikalingi kilogramai. Ką daryti? Vieni griebiasi trumpų ir griežtų dietų, badauja ir išbando daugybę kitokių metodikų, kurios, žinoma, duoda razultatų, tačiau organizmui tuo pačiu padaro didžiulę žalą – medžiagų apykaita sulėtėja, o kilogramai sugrįžta su kaupu.

Rinkdamiesi dietą, dauguma žmonių nė nesusimąsto apie savo pilnumo priežastį, o juk svorio augimas gali reikšti sutrikusią organizmo veiklą, dėl kurios sulėtėja ir medžiagų apykaita. Jeigu pakoreguojamas mitybos režimas ir normalizuojami medžiagų apykaitos procesai, numesti svorio galima ir be žalos sveikatai. Toliau aprašomas būdas neleidžia ataugti numestiems kilogramams.

Kas yra medžiagų apykaita?

Visiems žinoma, kad organizmui energija būtina tam, kad jis galėtų tinkamai funkcionuoti. Jos šaltinis yra maistas – baltymai (proteinai), angliavandeniai (sacharidai) ir riebalai (lipidai). Perdirbimo procesas, šių medžiagų skaidymas ir paskirstymas vadinamas metabolizmu arba medžiagų apykaita.

Medžiagų apykaitos procesų greitis priklauso nuo kelių veiksnių:

 

  •     Suvartojamų kalorijų skaičiaus;
  •     Išeikvojamų kalorijų skaičiaus;
  •     Individualių genetinių organizmo ypatybių.


Su genetika, žinoma, nepasiginčysi, tačiau kontroliuoti suvartojamų ir išeikvojamų kalorijų kiekį vis dėlto galima.

Žmogaus organizmas linkęs kaupti riebalus, ir naudoja juos tik kraštutiniu atveju, kai nebelieka kitų energijos šaltinių. Intensyvios ir reguliarios treniruotės tik greitina medžiagų apykaitą, tačiau šiuolaikiniam žmogui neretai tiesiog pritrūksta laiko (ir noro) pradėti lankyti sporto klubą.

2 psl. »

Komentarai (1)

as 2012-10-07 20:40
Dar vanduo!!! ;)

Ar žinote, kad...

Tyrimais nustatyta, miego metu knarkia net 40 proc. suaugusiųjų. Įvairios statistikos pateikia skirtingus duomenis, tačiau viena – neginčijama, knarkiančių vyrų yra du ar net tris kartus daugiau nei moterų.

Kitas faktas